Banner

Infectia cu HPV

CE ESTE HPV?

HPV este un virus cu transmitere sexuala ce infecteaza colul uterin, si poate sa determine in timp, aparitia cancerului de col uterin.

Majoritatea persoanelor active sexual se pot infecta la un moment dat pe parcursul vietii lor.

HPV (Human Papilloma Virus) este responsabil pentru cea mai frecventă infecție transmisă pe cale sexuală și pentru 5% din toate cazurile de cancer la femei și bărbați, la nivel mondial.

Sunt cunoscute peste 200 de tipuri de virus Papiloma uman.

HPV (Human Papilloma Virus) afectează zona ano-genitală, anumite zone ale pielii și zona orofaringiană (gura şi gâtul), atât la femei, cât și la bărbați.

 • Dintre tipurile de HPV considerate „cu risc înalt”, tipurile 16 și 18 sunt implicate în apariția a 70% dintre cancerele de col uterin și a leziunilor precanceroase.
 • Dintre tipurile HPV „cu risc scăzut”, în mod special 6 și 11 cauzează 90% dintre negii genitali.

Unele tipuri de HPV se elimină, de obicei, fără nicio intervenție, în câteva luni după infectare, iar aproximativ 90% se elimină pe parcursul a 2 ani. Însă, există tipuri de infecții cu HPV care pot provoca probleme de sănătate precum negii genitali și mai multe tipuri de cancer, atât în rândul femeilor, cât și în rândul bărbaților.

Infecția cu HPV determina:

 • 99% din toate cazurile de cancer de col uterin.

  Cancerul de col uterin poate fi prevenit prin vaccinare anti-HPV și prin teste regulate de screening, cum sunt testul Babeș – Papanicolaou și testul HPV.

 • 90% din toate tipurile de cancer anal.

  Deși localizarea inițială este considerată a fi în zona anusului, cancerul anal se poate extinde, fiind greu de stabilit locul exact de unde a început.

 • 72% din toate tipurile de cancer orofaringian.

  Virusul poate infecta gura și gâtul și poate provoca cancere ale orofaringelui (partea din spate a gâtului, inclusiv baza limbii și a amigdalelor). De obicei, durează ani după infectare pentru a se dezvolta cancerul.

 • Verucile genitale, aproape în toate cazurile

Simpla infecție cu HPV nu determină apariția cancerului. Infecția persistentă cu anumite tipuri de HPV determină apariția unor celule cu o creștere anormală (displazii), care produc leziuni precanceroase ce ulterior pot deveni maligne. De obicei, acest proces nu prezintă niciun fel de simptom în faza incipientă, iar cancerele se dezvoltă lent.

CUM SE TRANSMITE INFECTIA CU HPV?

Virusul Papiloma Uman se răspândește prin contact direct piele pe piele sau cu o suprafaţă infectată.

Infectarea are loc prin contact intim, fie prin relaţie sexuală, fie prin atingerea organelor genitale. De aceea, prezervativul nu constituie o formă eficientă de protecţie împotriva acestui virus.

Nu este neapărat necesar contactul sexual pentru contractarea și transmiterea HPV, dar acesta este cea mai frecventă cale de transmitere.

În cazuri rare, virusul poate fi transmis în timpul nașterii de la mamă la nou-născut, ceea ce poate conduce la apariţia unei maladii rare, dar grave, la copii, numită Papilomatoză Respiratorie Recurentă (PRR).

Adesea, persoanele infectate cu HPV nu prezintă semne sau simptome, astfel pot transmite virusul altor persoane fără să știe.

Dacă o infecție cu HPV evoluează către forme de cancer, aceasta poate provoca simptome.

Cât de răspândit este acest virus?

80% dintre femei și bărbați se infectează cu HPV în decursul vieții. Oricine este activ sexual poate contacta HPV, chiar dacă a întreținut relații sexuale cu o singură persoană. ref

Simptomele pot apărea la ani distanță după contactarea virusului. De aceea, este foarte greu de identificat momentul în care infecția s-a produs pentru prima dată

În România, infecțiile cu HPV sunt responsabile anual pentru 3 380 de noi cazuri de cancer de col uterin și peste 500 de cazuri de alte tipuri de cancer (cancere peniene, vulvare, vaginale, anale, dar și ale regiunii orofaringiene, respectiv ale gurii, corzilor vocale etc).

În țara noastră cancerul de col uterin este al 3-lea cel mai frecvent diagnosticat cancer la femei*,după cancerul de sân și cel colorectal.

Zilnic, în România, ~9 femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin.

~5 dintre acestea pierd lupta cu boala.

*estimat pentru toate categoriile de vârstă

Există tratament?

Nu există un tratament care să asigure eliminarea virusului din organism, odată ce infecția s-a produs, dar problemele de sănătate/complicațiile determinate de această infecție pot fi tratate. Este important însă ca depistarea cancerelor asociate infecției cu HPV să se facă devreme, când leziunile sunt în stadiu incipient.

În cazul depistării unei infecții cu HPV, medicul specialist este cel care creează planul de tratament, în funcție de particularitățile fiecărui pacient.

Referinte:

Infectia cu HPV la baieti

Baietii se pot infecta cu HPV?

DA, și băieții se pot infecta cu HPV. Infecția poate fi transmisă și de către ambele sexe.

Infecția cu HPV cauzează cancer și în cazul persoanelor de sex masculin, aceștia pot dezvolta cancer de penis, cancer anal și cancer al cavității bucale.

Peste 4 din 10 cazuri de cancer cauzat de HPV apare la bărbați.

Baietii se pot vaccina anti-HPV?

DA. Baietii se pot vaccina anti-HPV, mai ales ca nu există un test pentru cancerul asociat HPV pentru ei.

La femei, un test Papanicolau detectează stadii incipiente ale cancerului cervical. Nu există un astfel de test pentru cancerul de penis, anal sau de cap și gât.

Riscul de a face cancer asociat HPV crește odată cu înaintarea în vârstă. Vaccinarea protejează bărbații de cancerul asociat HPV.

Este vaccinul HPV sigur pentru baieti?

DA, vaccinul este la fel de sigur atât pentru băieți, cât și pentru fete.

Vaccinul HPV a trecut printr-un proces riguros de testare a siguranței înainte de a fi aprobat în 2006 pentru prevenirea cancerului cervical la femei și în 2009 pentru prevenirea cancerului asociat HPV la bărbați. De atunci, au fost administrate peste 500 de milioane de doze de vaccin HPV în întreaga lume.

Care este schema de administrare?

În funcție de vârsta la care se administrează vaccinul, schema de vaccinare poate să includă două sau trei doze.

Baietii care primesc vaccinul înainte de a împlini 15 ani au nevoie doar de două doze pentru a fi protejați complet.

Banner

A doua doză trebuie administrată într-un interval de 5 până la 13 luni după prima doză. Dacă a doua doză de vaccin estemadministrată mai devreme de 5 luni după prima doză, trebuie administrată întotdeauna o a treia doză

Baietii care sunt vaccinati după vârsta de 15 ani sau care au anumite afecțiuni care slăbesc sistemul imunitar au nevoie de trei doze pentru a fi pe deplin protejate.

Banner

A doua doză trebuie administrată la cel puțin o lună după prima doză și cea de-a treia doză trebuie administrată la cel puțin 3 luni după cea de-a doua doză. Toate cele trei doze trebuie administrate în decursul unei perioade de 1 an.

Din luna Decembrie 2023 în România, vaccinarea împotriva infecțiilor cu HPV este gratuită pentru fete şi băieţi cu vârsta între 11 și 18 ani, pe baza unei reţete compensate* eliberate de medicul de familie sau de medicul specialist.

Consultați medicul de familie sau medicul specialist pentru a vă oferi detalii cu privire la vaccinarea anti-HPV.

Dar acum știm că HPV infectează și, dacă persistă în timp, cauzează leziuni ale mucoasei anale, vaginale, vulvare, ale penisului și esofagului. Din fericire, acest lucru se întâmplă mai rar decât în cazul cancerului de col uterin. Majoritatea infecțiilor se rezolvă spontan, datorită răspunsului unui sistem imunitar sănătos. Într-un mic procent de cazuri, infecția devine cronică, ducând la apariția leziunilor precanceroase care pot progresa la cancer și pot pune în pericol viața persoanelor afectate.

Aflați de ce este recomandă vaccinarea împotriva HPV a băieților.

Nu există un test pentru cancerul asociat HPV la bărbați. Un test Papanicolau detectează stadii incipiente ale cancerului cervical la femei. Nu există un astfel de test pentru cancerul de penis, anal sau de cap și gât.

Riscul de a face cancer asociat HPV crește odată cu înaintarea în vârstă. Bărbații de astăzi trăiesc mai mult decât oricând, ceea ce oferă cancerului mai mult timp să se dezvolte. Vaccinarea protejează bărbații de cancerul asociat HPV pe termen scurt și lung.

Vaccinul este la fel de sigur pentru băieți ca și pentru fete. Vaccinul HPV a trecut printr-un proces riguros de testare a siguranței înainte de a fi aprobat în 2006 pentru prevenirea cancerului cervical la femei și în 2009 pentru prevenirea cancerului asociat HPV la bărbați. De atunci, au fost administrate peste 500 de milioane de doze de vaccin HPV în întreaga lume. Ca orice vaccin, pot apărea efecte secundare, dar acestea sunt minore, precum durere și oboseală la nivelul brațului. Beneficiile vaccinării împotriva HPV depășesc cu mult orice potențial risc al efectelor secundare.

Vaccinurile existente împotriva HPV s-au dovedit a fi foarte eficiente în prevenirea acestor infecții la mucoasele "sensibile" la virus. Multe țări au observat o scădere a ratei cancerului de col uterin la femeile vaccinate împotriva HPV.

Vaccinarea anti HPV adolescenti

În acest moment în România, vaccinarea împotriva infecțiilor cu HPV este gratuită pentru fete şi băieţi, aflaţi în grupa de vârstă 11 - 18 ani, în baza unei reţete compensate eliberate de medicul de familie sau de specialist.

HPV, sau Papilomavirusul Uman, este un virus comun care poate cauza 6 tipuri de cancer. În timp ce nu există un tratament pentru HPV, există un vaccin care poate preveni infecția cu acesta.

De ce se recomanda vaccinarea anti-HPV atât fetelor, cât și băieților?

Vaccinarea împotriva HPV efectuată în adolescență, atât a fetelor, cât și a băieților (universală) este o soluție eficientă de reducere a incidenței cancerelor și a altor afecțiuni (negi genitali, leziuni precanceroase) cauzate de infecția persistentă cu HPV.

Prin vaccinare anti-HPV la adolescente, previi 6 tipuri de cancer.

HPV cauzează aproape toate cazurile de cancer de col uterin. Cancerul de col uterin afectează grav viața femeilor chiar și în stadiile incipiente. Cancerul de col uterin este dificil de tratat și poate fi fatal.

HPV poate provoca, de asemenea, cancer de penis, anus, cap și gât, precum și negi genitali.

O persoană care este vaccinată înainte de debutul vieții sexuale este protejată împotriva majorității tipurilor de HPV cu risc crescut care pot cauza cancer.

Vaccinarea HPV și programele de screening pentru cancerul de col uterin oferă împreună cea mai bună protecție împotriva cancerului de col uterin.

Cine ar trebui să primească vaccinul HPV?

Daca fiul sau fiica ta, are intre 11 si 18 ani, discuta cu medicul lor despre vaccinul HPV. Vaccinul este sigur, eficient si ofera protective de lunga durata.

Toți adolescenții au nevoie de vaccinul HPV, pentru a fi protejați împotriva infecțiilor cu HPV care pot cauza cancer mai târziu în viață.

Cum funcționează vaccinurile HPV si care sunt ingredientele?

Vaccinurile HPV utilizate în prezent conțin particule similare virusului (VLP), nu sunt vaccinuri vii și nu pot cauza infecții cu HPV sau cancer.

Vaccinurile HPV conțin particule similare virusului și alți "constituenți" (ingrediente) care se regăsesc în mod obișnuit în vaccinuri și alte medicamente.

Particulele similare virusului conțin învelișul proteic al virusului HPV, fără materialul genetic al virusului în sine.

Organismul reacționează la vaccin prin producerea de anticorpi care vor ajuta sistemul imunitar să lupte împotriva infecției cu HPV. Vaccinurile HPV sunt eficiente în proporție de până la 100% în prevenirea infecțiilor viitoare cu tipurile de virus HPV pe care le conțin; toate vaccinurile HPV licențiate protejează împotriva celor mai comune tipuri de HPV care cauzează cancer.

Pentru a fi cât mai eficient posibil, vaccinul conține, de asemenea, cantități foarte mici de un adjuvant (sulfat de aluminiu) care ajută la intensificarea răspunsului imunitar al organismului, săruri minerale (L-histidină, polisorbat 80 și borat de sodiu) și apă.

Constituenții vaccinurilor HPV se găsesc în mod obișnuit în unele alte vaccinuri și alte medicamente, precum și în alimente și cosmetice. Sărurile de aluminiu au fost utilizate în multe vaccinuri de peste 50 de ani. Cantitatea de aluminiu din vaccin este foarte mică, iar majoritatea adulților primesc aproximativ de 35 de ori mai mult aluminiu din alimentele pe care le consumă în fiecare zi decât cantitatea ce se regăsește în vaccin.

Sunt vaccinurile HPV sigure?

Da, vaccinurile HPV sunt printre cele mai sigure și mai testate vaccinuri care au fost licențiate vreodată. Fiecare vaccin HPV a fost testat în mod riguros în studii clinice pentru siguranță și eficacitate înainte de a fi licențiat și introdus în rândul publicului larg. Monitorizarea siguranței vaccinului continuă în fiecare țară după introducerea vaccinului. Comitetul Consultativ Global pentru Siguranța Vaccinurilor (GACVS) al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) revizitează în mod regulat dovezile științifice privind siguranța vaccinurilor HPV, furnizate de studii realizate în întreaga lume.

Cât de bine funcționează aceste vaccinuri?

Vaccinarea HPV funcționează extrem de bine. Vaccinul HPV are potențialul de a preveni peste 90% dintre cazurile de cancer asociate cu HPV.

Care sunt posibilele efecte secundare?

Vaccinurile, ca orice medicament, pot avea efecte secundare. Multe persoane care primesc vaccinul HPV nu prezintă efecte secundare deloc. Unele persoane raportează efecte secundare foarte ușoare, precum durere la locul injectării.

Cele mai comune efecte secundare ale vaccinului HPV sunt de obicei ușoare și includ:

 • Durere, roșeață sau umflătură la locul injectării, Febra Amețeală sau leșin.
 • Leșinul după orice vaccin, inclusiv vaccinul HPV, este mai frecvent la adolescenți decât la alte persoane și este determinată de frica de înțepătură.

Pentru a preveni leșinul și eventualele răni, adolescenții ar trebui să fie așezați sau culcați în timpul vaccinării și timp de 15 minute după administrarea vaccinului.

Care este schema de administrare?

În funcție de vârsta la care se administrează vaccinul, schema de vaccinare poate să includă două sau trei doze.

Copiii care primesc vaccinul înainte de a împlini 15 ani au nevoie doar de două doze pentru a fi protejați complet.

Banner

A doua doză trebuie administrată într-un interval de 5 până la 13 luni după prima doză. Dacă a doua doză de vaccin estemadministrată mai devreme de 5 luni după prima doză, trebuie administrată întotdeauna o a treia doză.

Persoanele care sunt vaccinate după vârsta de 15 ani sau care au anumite afecțiuni care slăbesc sistemul imunitar au nevoie de trei doze pentru a fi pe deplin protejate.

Banner

A doua doză trebuie administrată la cel puțin o lună după prima doză și cea de-a treia doză trebuie administrată la cel puțin 3 luni după cea de-a doua doză. Toate cele trei doze trebuie administrate în decursul unei perioade de 1 an.

Consultați medicul de familie sau medicul specialist pentru a vă oferi detalii cu privire la vaccinarea anti-HPV.

Referinte:

Vaccinarea HPV la adulti

Știi deja despre infecția cu HPV?

Ceva de discutat cu partenerul și prietenii tăi

Din luna Decembrie 2023, femeile cu vârsta între 19 şi 45 de ani pot beneficia de imunizarea împotrivaHPV in regim compensat 50%, pe baza unei reţete compensate* eliberate de medicul de familie, medicul ginecolog sau un medic de orice specialitate

* pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate,

Infecţia cu HPV la adulţi

Odată cu debutul vieţii sexuale, riscul de infectare cu HPV este mare, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.

Atât bărbații, cât și femeile pot fi purtători și transmițători ai virusului către partenerii lor, iar majoritatea barbatilor cu HPV nu prezinta niciodata simptome.

Majoritatea adulților activi sexual se vor infecta cu HPV la un moment dat.

Se estimează că, la persoanele de sex feminin, 50% dintre infecții sunt dobândite în jurul vârstei de 20 de ani, iar 75% dintre infecții sau reinfecţii la vârste de peste 30 de ani*.

* modelare ce ia in calcul lipsa programelor de vaccinare si screening

Infecția cu HPV se transmite cu ușurință în timpul contactului sexual dar și prin contact piele pe piele sau prin contactul mucoasei, chiar dacă nu aveți contact sexual cu penetrare.

Doar femeile se pot infecta?

Nu. Virusul nu face discriminari intre barbati si femei.Ambele categorii riscă ca modificările celulare rezultate de infecția cu HPV să ducă la cancer.

Exista vreun leac?

Nu. Vestea bună este că există diferite moduri prin care te poți proteja

Imunizarea împortiva HPV te poate proteja pe tine și pe partenerul tău de boli precum cancerul de col uterin și alte tipuri de cancer determinate de HPV, de exemplu cancerul anal, vaginal, vulvar și penian. De asemenea, imunizarea oferă protecție și împotriva negilor genitali.

Vaccinarea la adulţi: se pot vaccina si femeile si barbatii?

DA: vaccinarea ajuta la protejarea împotriva a 9 tipuri diferite de HPV puternic oncogene, chiar și la o vârstă mai înaintată. Vaccinarea nu este doar pentru copii.

Vaccinul HPV şi-a dovedit eficacitatea la adulți, atât la bărbați cât şi la femei iar imunizarea bărbaţilor le oferă acestora protecție împotriva afecțiunilor cauzate de infecția cu HPV. Totodată, imunizarea împotriva HPV contribuie și la protecţia partenerelor lor.

Consultați medicul de familie sau medicul specialist pentru a vă oferi detalii cu privire la imunizarea împotrivaHPV.

Mă pot vaccina chiar dacă am deja o infecţie cu HPV?

DA: administrarea vaccinului nu va vindeca o infecție pe care o ai deja, însă te poți infecta sau reinfecta cu diferite tipuri de HPV la orice vârstă. Aşadar, vaccinarea este o modalitate eficientă de protecţie chiar dacă ai deja o infecţie cu HPV.

Care este schema de administrare?

În funcție de vârsta la care se administrează vaccinul, schema de vaccinare poate să includă două sau trei doze.

Persoanele care sunt vaccinate după vârsta de 15 ani sau care au anumite afecțiuni care slăbesc sistemul imunitar au nevoie de trei doze pentru a fi pe deplin protejate.

Banner

A doua doză trebuie administrată la cel puțin o lună după prima doză și cea de-a treia doză trebuie administrată la cel puțin 3 luni după cea de-a doua doză. Toate cele trei doze trebuie administrate în decursul unei perioade de 1 an.

În mod normal nu este necesară efectuarea niciunui test Papanicolau sau de identificare a HPV înainte de vaccinare, exceptând cazul în care medicul tău îţi recomandă astfel de analize. Este important să discuţi cu medicul tău de familie sau ginecolog despre nevoia de vaccinare, procedura şi numărul de doze, siguranţa vaccinului şi orice alte întrebări pe care le ai.

Trebuie să continui să faci periodic testele de screening pentru cancerul de col uterin, chiar și după ce ai finalizat schema de vaccinare anti-HPV.

Consultați medicul de familie sau medicul specialist pentru a vă oferi detalii cu privire la imunizarea împotrivaHPV.

Referinte:

 • Trottier, Ferreira, Thomann, HPV infection and re-infection in adult women: the role of sexual activity and natural immunity Cancer Res. 2010 Nov 1; 70(21): 8569–8577
 • Jiayao L., Ploner A., Elfström M. et al. HPV Vaccination and the Risk of Invasive Cervical Cancer. The New England Journal of Medicine, október 2020. 1340–1348.
 • Meites E, Gee J, Unger E, Markowitz L. Epid . Epidemiology and Prevention of Vaccine-Preventable Diseases (Pink Book). 14th edition. Chapter 11: Human Papillomavirus. Centers for Disease Control and Prevention (CDC) )https://www.cdc.gov/vaccines/pubs/pinkbook/hpv.html
 • World Health Organization. Cervical cancer Cervical cancer (who.int). Actualizat: februarie 2022. Data accesării: iulie 2023
 • HPV și cancer. Website-ul National Cancer Institute. https://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/infectious-agents/hpv-and-cancer. Data actualizării: aprilie 2023. Accesat iulie 2023.